GAİB’den yapılan açıklamaya nazaran, 7 ayda bölgeden gerçekleşen toplam hububat ihracatı 2,5 milyon tonu geçti. Bölgedeki firmalar toplamda 586 bin ton makarna, 247 bin ton ayçiçek yağı ihraç etti. Bu datalara nazaran, kıymet bazında Türkiye’nin toplam makarna ihracatının yüzde 62,9’u, ayçiçek yağı ihracatının ise yüzde 55,7’si Güneydoğu Anadolu bölgesinden yapıldı.
7 aylık periyotta bölgeden ayçiçek yağı ihracatı 294 milyon dolara ulaştı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Lideri Celal Kadooğlu, çok sıcakların ayçiçeği rekoltesini etkilediğini belirterek, kaydetti:
“Bu süreçte eser arz güvenliğini sağlamak ve fiyatlama davranışlarını olumlu etkilemek üzere, Cumhurbaşkanlığı kararı ile ithalat konusunda değerli bir adım atıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan kararla gelecek yıl 1 milyon ton yağlık ayçiçeği ithalatı yapılabilmesi için tarife kontenjanı açıldı. Ham yağ üretimini desteklemeye yönelik bu düzenlemenin rafinasyon süreciyle yemeklik yağ üreterek son tüketiciye hizmet eden işletmelere yanlışsız genişletilmesini istek ediyoruz. Zira tarife kontenjanının yalnızca ayçiçek tohumu kullanan firmalara tahsis edilmesinin, dal genelinde bir asimetri ve haksız rekabet doğuracağını düşünüyoruz. Rafinasyon yapan firmalara gerçek genişleme olmadığı bir durumda, ham ayçiçeği yağı fiyatlamasının hür piyasa şartlarında sağlıklı bir biçimde oluşmama riski var.”
Ayçiçek yağı imalatının Güneydoğu Anadolu Bölgesi iktisadı için büyük kıymet taşıdığını söz eden Kadooğlu, memleketler arası ticari kontaklar geliştikçe bölgedeki markaların yurt dışında daha fazla bilinen ve talep gören hale geldiğini lisana getirdi.